IPRES

ipresRESUM DEL PROJECTE

La interacció persona-robot constitueix un àrea de recerca d’interès creixent per a aconseguir *migrar progressivament d’un control informàticament explícit a un control conceptualment implícit. L’interès d’aquesta interacció creix a mesura que les aplicacions de la robòtica tendeixen a operar en entorns més i més cooperatius, com succeeix en àmbits com el de les aplicacions mèdiques.

Aquest projecte està orientat a avançar en la cooperació i interacció persona-robot especialment en el camp mèdic, ja siga en la interacció cirurgià-robot en aplicacions quirúrgiques o en usuari-robot en aplicacions assistencials o de rehabilitació.

Per a abordar el problema de la interacció persona-robot cal considerar les tècniques de percepció de la interacció, ja siga per contacte o de forma remota. La percepció per contacte pot ser de tipus mecànic (esforç i tacte) o mitjançant interfície elèctrica (*biofeedback). La percepció remota es basa generalment en tècniques òptiques ja siga mitjançant càmeres convencionals o per agranat làser.

D’altra banda, és necessari considerar també una interpretació intel·ligent de la informació percebuda, que comporta tant la integració d’informació *multimodal com l’anàlisi de la seua evolució temporal, que permet interpretar els gestos, la intenció o la voluntat de l’usuari. Serà necessari també afegir un procés d’aprenentatge per a poder incorporar progressivament nous comportaments al robot que li doten d’una actuació més intel·ligent, per a facilitar futurs treballs realitzats cooperativament.

El projecte abordarà doncs els següents objectius:

  • Avançar significativament en sistemes d’interacció acomodativa eficient i fiable en entorns d’alta seguretat (aplicat en entorns mèdics).
  • Aplicació de les teories de la *permitividad (*affordance) per a aconseguir una interacció que siga considerada amigable per als usuaris en situacions d’estrès i/o fatiga (aplicable en entorns mèdics).
  • Desenvolupament d’un conjunt de *demostradores basats en la teleoperació assistida, dotats d’una interfície interactiva acomodativa. Els *demostradores previstos estaran aplicats a l’assistència en entorns quirúrgics, domèstics i de rehabilitació.

Per a aconseguir aquests objectius, en aquest projecte es proposa aconseguir aportacions científiques significatives en els següents àmbits:

  • Processament d’informació *multimodal, incorporant especialment noves tècniques de percepció 3D.
  • Millora en les tècniques de percepció dels moviments o actuacions humanes i una eficient interacció en el context de l’operació cooperativa.
  • Estratègies de cooperació entre agents heterogenis (persones i robots).
  • Tècniques d’aprenentatge en operacions de cooperació.
25 de setembre 2013